FRESH
2014.03.20. Elindult a www.mdj.hu teszt verziója! Full verzió a napokban.
?
fb gplus yt
FRISS MAGAZIN

KEDD BLOG

Blog by Boszka

2014-03-20 02:00:35
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel:

Hetente jelentkező blogjainkban a szakma és a magazin főszereplői osztják majd meg gondolataikat mindenről, ami épp foglalkoztatja őket. Lesz itt (ész) és (lap) osztás, meghasonlás és ön-köz marcangolás, agymenés és szófosás, egyszóval minden, ami a szívünket nyomja, és ami a klaviatúrán kifér…

 

Az első blog házon belülről érkezik, főszerkesztőnk tollából, azaz agyából… A téma pedig az ajtóban dörömböl: VÁLASZTÁS 2014!

 

Tudom tudom… Hogy jön ez egy szaklaphoz?! Sehogy és mégis! Amikor a kollégákkal arról vitáztunk érdemes-e a magazin hasábjain foglalkozni a témával megoszlottak a vélemények, mert egyfelől a „bőrünkről” van szó, mindenkit érint és valljuk be azért a többséget érdekli is a téma. Másrészt mindannyian éppúgy polgárai vagyunk egy-egy közösségnek, legyen az egy klub közönsége, egy magazin olvasótábora, vagy a DJk köre, mint a társadalom politikai közössége. Arról nem beszélve, hogy parázs és paprikás viták nem csak otthon egy-egy sörci mellett pattannak ki a témát illetően, de azért a szakmabeli szereplők egy-egy posztja is árulkodik arról, hogy jócskán van nézetkülönbség e téren is…

 

Egy kerekasztal-beszélgetés volt az alapötletem, Rács Baluval, aki köztudomásúan „jobbérzésű” polgár, „jobbra tart” a közlekedésben és a „szebb jövőt” építi a világban. Mellette a másik ponton Kömlődi Feri szabadelvűsége és kiállása ezen értékekért volt kézenfekvő, de ha kollégám Aro „fiatal demokrata érzését” és csípős nyelvét is segítségül hívom, kész is a receptje egy jó kis vitának.

 

A másik oldalon ugyanakkor igaza volt a többségnek, hogy print verzióban mégse foglalkozzunk a témával, mert a magazin legfőbb alapelve, hogy nem kíván elköteleződni szakmai vitákban sem, nemhogy a politikában!

 

Így jött a blog, mint műfaj ötlete, ahol nem mint főszerkesztő, hanem mint magánember osztanék meg pár gondolatot azokból a dilemmákból, melyekkel lehet hogy sokan küzdünk:

 

1. Elmenjek-e egyáltalán szavazni? Van-e értelme? Mi közöm nekem a politikához, úgyis velejéig romlott az egész… Úgyse az lesz, amit én akarok…

Az ilyen típusú kérdésfeltevés nálam nem létezik. Nemcsak mert így neveltek, (hogy erkölcsi kötelességem, hogy véleményt nyilvánítsak a szavazatommal, és a demokrácia legalapvetőbb eszközével alakítsam is a sorsomat), hanem mert ha nem teszem meg innentől kezdve alaptalan bármilyen kritikám a fennálló viszonyokkal szemben. A józan paraszti ész tehát azt diktálja, igen is el kell menni voksolni, mert ezzel tudom kifejezni az akaratomat és véleményt mondani a politikáról, politikusokról, vagy az eltelt 4 évről!

 

2. A választás érvrendszerei:

Szavazhatok valami mellett, vagy ellene is. Ez a valamiért való szavazás lehet értékrend, párt, vagy személy központú, szimpátia, tapasztalat, érdek, családi hagyomány alapú… De valami ellen is szavazhatok ugyanilyen okokból, vagyis mindegy, csak ne x legyen a befutó, mert őket nem szeretném a hatalomba látni…így hát jobb híján marad y.

 

3. Értékrendek:

Nézzük az értékrend alapjait: A konzervatív, a szocialista, és a liberális értékrend, mint a politológia hagyományos felosztásában a jobb és baloldal illetve a szabadelvűek, mint fő irányzatok mellett a szélső verziók, (akiket igyekszik minden oldal marginalizálni), vagy az új hullámos zöld-vagy öko-pártok jöhetnek szóba. A történelmi hagyományokból táplálkozó pártok közül a felekezeti alapú (Keresztény Demokrata), vagy egy-egy társadalmi réteget reprezentáló (pl. Kisgazda párt) itthon kiüresedtek, vagy bedarálták őket.

A három fő ideológiával az a bajom, hogy az ezeket kisajátító pártok, csak nevükben követik az általuk címkeként használt elveket. Arról nem beszélve, hogy a fenébe lehet ezeket egymás ellen ütköztetni, amikor egyfajta kohéziója lenne a 21.századi demokrácia, jogállamiság és jóléti állam alaptézise?! Liberális szabadságjogok nélkül nincs demokrácia, ahogy konzervatív értékek, mint pl. a család nélkül nincs az életnek értelme és alapvető közösségi tere, de nyugdíj, beteg stb. biztosítás, szolidaritás nélkül sincs jóléti társadalom…

 

4. Politikai realitás – a „baloldal”:

Az értékek szembenállása így számomra sokszor mondvacsinált, mert a baloldal még véletlen sem a bérből és fizetésből élőket képviseli, a kommunizmus alatt le is járatták ezt az értékrendet, valódi szociáldemokrata párt nem alakult ki Mo.-on, a volt MSZMP fő technokrata káderei milliárdos bárókként gúnyt űznek a baloldaliságból és kőkemény liberális tőkeorientált politikát folytattak az elmúlt években. Így számomra „Ferenc Testvér” vezetésével az Összeállás pártjai nem tudnak szakítani a múlttal és egy valódi alternatívát közvetíteni a ma választóinak. Max feltétlen híveiknek. A liberális értékrend szélsőséges változata, ami támadja az alapvető történelmi hagyományokat és gyökereket mellé a Simon, Zuschlag ügyek, öszöd, a „liba-biznisz” és társai, no meg a 8 év bizonyítványa taszítanak ettől a verziótól.

 

5. Politikai realitás – a „jobboldal”:

Sokáig a jobboldalról és a Fideszről gondoltam azt, hogy „jobbak” az „ál”baloldalnál, de mára egyre többen vallják, hogy max jobban-ügyesebben csinálják (Zuschlag óta ezt is tudjuk) a saját zseb tömködését! A földtörvény, a trafikmutyi, a játékgép, a takarékszövetkezetei biznisz, vagy a magán-nyugdíjpénztárak vagyona körüli ügyletek éppúgy bűzlenek. A parasztvakító rezsicsökkentéssel, a baloldal sorozatos buktáinak propagálásával az a sanda gyanúja az embernek, hogy a színfalak mögött csupán „jobban” keverik a kártyákat, mint bárki előttük… Milyen kuss van a NAV botrányról, hogy csak még egyet említsek?! Ha hozzátesszük, hogy a média ma már láthatóan-hallhatóan és olvashatóan nem balos, a csapból is a kormány folyik, vérprofi az, ahogy tálalnak mindent, és nem nagyon mer senki „széllel szemben hugyozni”… Megint rossz érzése támad az embernek. Ők a „győztesek”, a befutónak látszó favorit, amire húsz éve mindig is szavaztam (a kezdetekkor az MDF-re), de villog egy vészjelző a fejemben és nem hagy nyugodni! Valami bűzlik Dániában!

Annál nincs rosszabb és fenyegetőbb ugyanis számomra keresztényként, mint amikor a „cél szentesíti az eszközt” erkölcstelensége kerekedik felül és farizeus módjára kizárjuk a másként gondolkodókat, a kérdezőket, vagy a vitát mert azt gondoljuk mi vagyunk az igazság bajnokai! Így irritál, hogy a „vezér” kitér a tv-s vita elől, hogy nincs program, és erről való érvelés, pusztán arra apellálnak, hogy a rezsicsökkentés maszlagjával be lehet tömni mindenki száját… De nekem nem elég, hogy „jobbak” mint a Feri-féle bagázs, akik már egyszer tönkretették az országot, és az sem, hogy a gazdaság ma számokban jobban teljesít, ahogy a frázisok sem a munkahelyteremtésről, stb., mert közben újabb barátok, ismerősök mennek ki külföldre boldogulni, mert belefáradtak… Arról nem beszélve egy kétharmadot még egyszer kontroll nélkül senkire nem bíznék, persze ha csak rajtam múlna!:)

 

6. A „maradék”:

Mi maradt hát? A jobbik? Amely szalonképesebb és az utóbbi időben elhagyta a számomra kizáró cigányozós – zsidózós kirekesztő dumát és egy Zs. Kárpát Dániel, meg Volner János (a vezér itt sem szimpi nekem a „kefebajuszt” idéző viselkedéseivel) szavainak igazsága élesebb sokszor mint a Gillette penge?! Sokan gondolkodnak úgy hogy a „baloldal” kizárva, a Fidesz meg leszerepelt, így hát mögéjük sorakoznak fel, mert kimondanak fontos kérdéseket, ugyanakkor félnék kormánybotot adni a kezükbe. Lehet hogy a marketing új, de ahhoz még sok időnek kell eltelnie, mire nem bújik ki a takaró alól a gárdás-karikásostor, meg a gyűlölet pallosa… így én legalábbis offolom őket, mégha üdvözlöm azt hogy tuti ott lesznek a parlamentben és nem lennék meglepve, ha a második legerősebb frakcióként!

Jönnek a kis pártok, akik közül érdemi esélye szinte csak az LMP-nek van, így hogy ez az esély megmaradjon rájuk szavazok. Rájuk, akikre álmomban nem gondoltam volna, hogy 2014-ben voksolok majd, de ők elvi alapon kiálltak, és kiállnak valamiért! Nem volt célszerű de mégha majdnem beledöglöttek is, nemet mondtak a belső vitákban a Ferkó-felé való nyitásnak és Bajnai-Mesterházynak, mert így volt hiteles és etikus a döntés! Schiffer és Szél Bernadett volt, aki a jobbik mellett kiállt Ángyán prof. mellett és az új földtörvény ellen – értünk, - ahogy a NAV-botrányt feltáró „kisember” Horváth Andrásért is. Az hogy milyen „származású” a párt vezetője és ki volt a dédapja pont nem érdekel, mert kiáll a hazai és itthoni magyarokért és nem ez a mércéje egy embernek, hanem a tettei! Ott kell legyenek a parlamentben, mert hitelesek és mellette még új modern felfogásban a környezetre és a fent taglalt értékek szintézisére is törekednek. (Sokan ezért nem tudják őket hova sorolni, mert nem is kell a hagyományos címkéket rájuk aggatni!) Lehet Más a Politika szeretném nekik elhinni, hogy nem csak a nevük az, és hogy az egy szem szavazatom nem csak valami ellen szól majd így, hanem valamiért is! Ez pedig a tisztább közélet, az erkölcsi tartás, a közjó és nem a saját zsebért való munka, és sorolhatnám… Tudom naivitás, de örök optimista vagyok, így jutottam pártlistán el hozzájuk.

 

7. Egyéni képviselők:

Az egyfordulós választásban felértékelődik a mandátumok, és így a végeredmény szempontjából is az egyéni képviselő jelöltek szerepe. Itt a legjobb ha az ember veszi a fáradtságot, lerántja a pártok ködmönét az illetőkről és megnézi magát az embert! Ki áll a plakáton az arc, a párcímke mögött. Mit tudni róla? Mit tett eddig szűkebb pátriájáért, vagy csak egy bábu, akit felöltöztettek valamilyen narancs, vörös, vagy akármilyen színben…

 

Konklúzió:

Hupsz! Végül csak kampányoltam, pedig nem volt szándékomban, és nem is annak szánom mondandómat! Pusztán megosztottam a dilemmáimat, tegyen mindenki így és dumáljunk akár itt a FB kommentekben, meg a családban, barátok közt… Ebből kristályosodik majd ki az a döntés, amit ott a szavazófülkében majd meghozunk… és ami rólunk szól és alakítja következő éveinket. Nem befolyásolni akartam senkit, csupán elgondolkodtatni és vitára sarkallni, ha már a miniszterelnök megint csak „gyakorlati haszonlesés” céljából (minek kockáztatni) úgy tűnik nem vállalja a véleményét és a vitát…

 

Bozóki János

(egy választó polgár)

Tetszett? olvasd el ezeket is: összes >

THE END… VÉGE!

THE END… VÉGE! Megszűnik a Magyar DJ Magazin, mint print médium!

Blog by Dandy

Hetente jelentkező blogjainkban a szakma és a magazin főszereplői osztják majd meg gondolataikat mindenről, ami épp foglalkoztatja őket. Lesz itt (ész) és (lap) osztás, meghasonlás és ön-köz marcangolás, agymenés és szófosás, egyszóval minden, ami a szívünket nyomja, és ami a klaviatúrán kifér…
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel: