FRESH
2014.03.20. Elindult a www.mdj.hu teszt verziója! Full verzió a napokban.
?
fb gplus yt
FRISS MAGAZIN

KORG, Zoom és The O-Bow

2014-05-21 13:04:02
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel:

Ezen a héten egy KORG szinti applikációt, az új Zoom hordozható rekordert, valamint egy olyan eszközt mutatunk be, mely a hegedűk hangját hívatott reprodukálni.

 

KORG Gadget hangszerpakk iOS alá

Évek óta erősen fejlődő tendencia tapasztalható a “mobilonzenélés” piacán. Ráadásul ahogy az okos-telefonok és tabletek egyre inkább válnak személyi számítógépekké és munkaállomásokkal - mint maradnak mobileszközök -, így a fejlesztők is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre. A KORG elsők között fejlesztett szoftverszintiket az iPad-ekhez. Elég visszaemlékezni a 2010-ben piacra dobott iElectribe-ra, vagy a későbbiekben megjelenő iPolisyx-re vagy az iMS20-ra. A most megjelenő Gadget kicsit más mint az eddigiek, ugyanis ez egy 15 elemből álló szintetizátor és dobgép együttes. Az előbb felsorolt három szoftverrel ellentétben ezek nem újragondolások, hanem újonnan kidolgozott hangkeltő eszközök. A KORG Gadget az iPad 2-estől induló szériákkal kompatibilis, beleértve az iPad Minit is.

A GUI két részre oszlik. Egy minimalista és futurisztikus háttérrel rendelkező szekvenszer alapú kezelő felületre, valamint a városnevekkel ellátott hangkeltőkre. A soundra nem lesz panaszunk hisz a megszokott KORG minőség szólal meg a kis szoftverekből. A Gadgetek között van: a “London” dobgép, a “Chicago” basszusszinti, a “Phoenix” analóg szinti, a “Dublin” félmoduláris szinti és a “Miami” wooble szinti is többek között. A kezelőfelület olyan módon lett kialakítva, hogy a zenei előképzettséggel nem rendelkező felhasználók is könnyen tudják használni és elkerüljék a disszonáns dallamokat. Az ára egyébként nem vészes a kínált hangszermennyiséghez képest, mindösszesen 38 dollárt kérnek érte az App Store-ban.

Bővebb információkért és hangmintákért látogassatok el a KORG honlapjára.

 

The O-Bow a digitális “hegedűgép”

Manapság egyre könnyebben tudunk felépíteni egy korrektnek mondható házi stúdiót és ez a tendencia magával hozta az egyszemélyes zenekarok jelenségét is. Egy ideig csak az elektronikus zenészek voltak képesek egyedül ellátni egy zenekar dolgát, azonban mára már számos magányos énekes vagy gitáros írja meg, és “veszi fel” házi stúdiójában a dobokat, a gitárszólót, az éneket vagy akár a hegedű szólót. “Hegedű szólót? Na azt mégis hogyan?” – hangozhat a kérdés, hisz ez a vonós hangszer nem tartozik az egyszerűen szintetizálható instrumentumok közé, a szinte végtelennek mondható megszólaltatási lehetőség miatt.

Erre a problémára nyújt megoldást a The O-Bow, mely lényegében egy elektronikus hangszer. Megszólaltatni a rajta található szenzor és egy vonó segítségével lehet, és akkor ad ki hangot, amikor a szenzoron úgy mozgatjuk a vonót, ahogy egy hegedűn tennénk. A kelthető hangok tónusa megtévesztésig hasonlít egy vonós hangszer hangjához, azonban mivel nincsenek rajta húrok, így egy külső MIDI vezérlő, vagy egy szoftver segítségével adhatjuk meg a dallamot. Amellett, hogy ez a hangszer semmiképpen nem helyettesítheti az igazi hegedűket, mindenképpen hasznos kiegészítője lehet egy házi stúdiónak.

 

Zoom H6 hordozható rekorder

A Zoom 1983 óta gyártja hordozható felvevő szettjeit. Aki nem elégszik meg a DAW-ok és Audioeditorok, vagy éppen a százszámra születő sample és loop gyártó cégek által nyújtott hangokkal, annak mindenképpen érdemes beszerezni egy ehhez hasonló hordozható felvevő egységet. A Zoom legújabb, magas kategóriás kézi rekordere a H6-os, mely nem csak minőségben, hanem felszerelésben is hozza a szintet. Be/ki csatlakozók terén ellátták gazdagon az eszközt: egy vonal bemenet, egy fejhallgató kimenet, egy remote és egy USB csatlakozón kívül, 4db XLR/jack hibridet is rátettek a H6-osra. Ha ezen kívül plusz mikrofonbemenetekre lenne szükségünk, akkor az egyik külső egysége jelenti a megoldást.

Az H6-os előbb említett külső egysége, egy 2db XLR bemenettel ellátott csatlakoztatható eszköz, melyet a gyári csomag rejt a következő mikrofonok mellett: XY karakterisztikájú; egy lényegében nyolcas és kardioid karakterisztikával dolgozó egység; valamint egy puskamikrofon.

Pontos és részletes specifikációkat a Zoom honlapján találhattok.

Tetszett? olvasd el ezeket is: összes >

Nem elég hangos!

E heti technika cikkünkben a zenei dinamika és a hangerő kényes kapcsolatáról, valamint az egyre élesedő hangerőháborúról lesz szó.

Musikmesse 2014

Igaz két hónapja volt az idei Musikmesse, mégis érdekes lehet pár fejlesztés azoknak, akik lemaradtak az akkori hírekről. Akai, Dualo, Nektar, Allen&Heath, Arturia a fedélzeten.

Dobszerkó a szobádban

Megérkezett a Toontrack szoftverfejlesztő EZdrummer zászlóshajójának legújabb 2-es verziószámmal ellátott újdonsága.
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel: