FRESH
2014.03.20. Elindult a www.mdj.hu teszt verziója! Full verzió a napokban.
?
fb gplus yt
FRISS MAGAZIN

SZERDA TECHNIKA

Multi-effekt szőnyegbombázás

2014-04-02 04:37:18
Preyer György
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel:

Az idei év eddigi legbrutálisabb moduláris multi-effekt kombóját dobta piacra a Native Instruments.

 

A Native Instruments mindig élen járt a VST-k fejlesztésében, és minden évben dobott ki olyan újításokat, melyektől tutira hanyatt dobták magukat a szoftverekkel dolgozó zenészek. Idén az NI első ilyen nagy durranása a Molekularra keresztelt, modulárisan alakítható multi-effekt kombó, mely a Reaktor 5-tel (a legutóbbi 5.9-es verzióval), az ingyenes Reaktor 5 Playerrel és a Maschine család bármely tagjával használható. A Molekular egyébként az NI és a német DSP innovátor Zynaptiq közös fejlesztése. A két cégnek nem újdonság a közös munka, hiszen a Zynaptiq már fejlesztett Expansion szetteket a Maschine rendszerhez. A Molekular multi-effekt már megvásárolható, illetve egy ingyenes demó verzióval tesztelhető. A bundle verzióra még várni kell, valószínűleg csak a következő Komplete csomagban lesz benne. Pro Tools felhasználóknak hasznos információ lehet, hogy nem támogatja az RTAS kiterjesztést a program, és a Pro Tools 10-en futó Reaktorok AAX kiterjesztésével kompatibilis.

 

 

A Molekular egyik legerősebb tulajdonsága a 35 belső effektje mellett, hogy ezeket az effekteket 4+2-es kiszerelésben, tetszőleges sorrendben tudjuk elhelyezni és használat közben kedvünk szerint felcserélhetőek. Ez adja a már említett moduláris jelleget. A ma nagyon divatossá vált organikus és textúrázott hangzás legelterjedtebb forrása lehet a Molekular, melyben a tucatnyi modulációs effektet ugyancsak tetszőleges sorrendben van módunk egymás után kötni. Ezzel eddig teljesen új módon és szinten tudunk, sosem megvalósított organikus hangzást kitekerni az eszközeinkből.

 

Nem túlzok ha azt mondom, hogy a  már említett 35 effekt minden eddig ismert effekt fajtát és egy tucat újat foglal magában. Modulációs effektek, dinamika szabályzó, torzítók, késleltetők és zengetők minden mennyiségben és formában. Amellett, hogy a Molekular komplett zenei textúrák készítésére alkalmas, használható dobszerkó, ritmusegységek, szintetizátorok, vokálok vagy akár élő hangszerek finom effektezésére, vagy akár teljes modulációs eltorzítására. Külön kiemelem a modulátorokat, melyeket négy kategóriába osztott szét az NI: dolgozhatunk LFO-kkal, Step Sequencerekkel, Trigger Sequencerekkel és egy úgynevezett Logic Module-okkal. Az effekt elvitathatatlan tulajdonsága - a szinte kiaknázhatatlan mennyiségű varianásokm miatt -, hogy mind stúdiós munkához, mind élő fellépéshez is tökéletesen használható.

ITT tudjátok letölteni a DEMO verziót.

 

Szöveg: Preyer György

Tetszett? olvasd el ezeket is: összes >

Nem elég hangos!

E heti technika cikkünkben a zenei dinamika és a hangerő kényes kapcsolatáról, valamint az egyre élesedő hangerőháborúról lesz szó.

KORG, Zoom és The O-Bow

Ezen a héten egy KORG szinti applikációt, az új Zoom hordozható rekordert, valamint egy olyan eszközt mutatunk be, mely a hegedűk hangját hívatott reprodukálni.

Musikmesse 2014

Igaz két hónapja volt az idei Musikmesse, mégis érdekes lehet pár fejlesztés azoknak, akik lemaradtak az akkori hírekről. Akai, Dualo, Nektar, Allen&Heath, Arturia a fedélzeten.
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel: