FRESH
2014.03.20. Elindult a www.mdj.hu teszt verziója! Full verzió a napokban.
?
fb gplus yt
FRISS MAGAZIN

Musikmesse 2014

2014-05-14 10:54:52
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel:

Igaz, márciusban volt az idei Musikmesse, mégis érdekes lehet pár fejlesztés azoknak, akik lemaradtak az akkori hírekről. Akai, Dualo, Nektar, Allen&Heath, Arturia a fedélzeten.

 

Március 12 és 15 között rendezték meg immáron 28. alkalommal a Musikmesse zenei vásár, konferencia és kiállítássorozatot. Ahogy az elmúlt években, úgy most is Frankfurtban adtak otthont Európa legnagyobb és a világ 2. legnagyobb zenei témájával foglalkozó rendezvénysorozatának. Frankfurt erre a négy napra a zenészek Mekkájává változik minden évben, ahova idén többek között a magyar illetőségű Basys és a Hitspace gárdája is ellátogatott. A Musikmesse-n a zenei életet megfejteni kívánó konferenciák; zenekari, stúdió és DJ technikai vásárok; valamint kiállítások várják az érdeklődőket a világ minden tájáról. Az ilyen eseményeken a kiállítók minden évben számos új fejlesztéssel és termékkel vagy termékcsaláddal igyekeznek megjelenni.

 

Akai APC40 Mk2

Amikor 2009-ben az Akai Professional piacra dobta az APC40-es Ableton Live kontrollert, sok Ableton felhasználó tette le voksát az eszköz mellett végleg. Ez nem véletlen, hisz amellett, hogy az első ténylegesen DAW szoftverhez dedikált eszközről volt szó, kielégített minden olyan igényt, mely egy hardware és egy szekvenszer program között állhat fent. Az APC40 Mk2-es típusszámmal ellátott fejlesztése mind külalakban, mind tudásban is változott kicsit. Sokkal masszívabb, robusztusabb, ugyanakkor valójában vékonyabb borítást kapott, így kicsit hasonlít az Ableton 9-cel egyidőben megjelent Push kontrollerhez. Első blikkre csupán annyi történt, hogy átrendezték a forgó potmétereket, levékonyították a pad gombokat, és átrendezték a sávonkénti indító és kezelő gombokat. Tehát az MK2-es felszerelése egy A/B krosszféder; 5x8 RGB led világítású pad mátrix; 8 csúszkás hangerő szabályzó; 1-1 forgó potméter sávonként; még 8 forgó poti az APC40-esről megszokott Abletonra jellemző 2x4-es elhelyezkedésben; valamint sávonként felvétel, szólózó, megállító, sáv kiválasztó és A/B kijelölő a krosszféderhez. Ami nagy előnye az elődjével szemben azonban, hogy már nem igényel tápellátást, USB-n keresztül veszi fel a működéséhez szükséges feszültséget. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a http://www.akaipro.com/tradeshows/messe2014 oldalra, ahol az összes olyan terméket bemutatja az Akai, melyekről a Musikmesse-n rántották le a leplet.

 

Dualo du-touch

Első ránézésre két dolog jutott eszembe amikor megláttam ezt az eszközt. Vagy egy eltévedt PS3 kontrollerről lehet szó, vagy egy érintőbillentyű vezérlős digitális harmonika, MIDI kontroller hibridről. Egyik sem talált. Ez egy teljesen új típusú hangkiosztással ellátott “billentyűs” hangszer, mely saját hangok lejátszása mellett, más hangszerek vezérlésére is képes, azaz MIDI billentyűzetként is használható. Tehát az eszköz nem hangban, hanem egyedi felépítésében rejt innovációt. A legegyszerűbben úgy lehet leírni működését, hogy a hangszer ketté osztott geometriai rács billentyűzetén vannak kiosztva a hangok a kromatikus skála szerint. Azonban a C hangok nem egymással szemben helyezkednek el, hanem úgy, hogy ha a két kezünket egyszerre használjuk egymással szemben, akkor a leütött nyolc hang pontosan az egy oktávnyi nyolc vezérhangot üti le. Emellett a fő hangok köré a fél hangokat is kiosztották a gombokra. A hangok ilyen típusú kivezetése végett, akár egy kezdő zenész is elfogadható dallamokat tud játszani ezen az eszközön, mivel a hangközök és akkordok egymás melletti gombok lenyomásával szólaltathatóak meg. A hangszer egy jópofa újítás, bár a legtöbb innovációval egyetemben ez is csak egy olyan technikai mellékvágánynak tűnik, mely célirányos és zenei fúziós fejlesztések nélkül a süllyesztőben köt majd ki. Bővebb információért látogassatok el a http://en.dualo.org/ oldalra.

 

 

Nektar Panorama X BitWig

Az első dedikált Propellerhead Reason kontrollert a Nektar készítette el, és most eszméletlen gyorsan reagáltak a DAW piacon nagy durranásnak számító BitWig megjelenésére, melyet sokan az Ableton trónkövetelőjeként tartanak számon. A két cég olyannyira szűrte össze a levet, hogy aki már rendelkezik egy példánnyal a Nektar Panorama kontrollerekből, az a március 26-ai BitWig megjelenés napján, rögtön le is töltheti a DAW installját. Az más kérdés, hogy ez az ingyen letölthető verzió mennyire lesz "Lite". Jelen esetben nem egy tisztán hardware kontra DAW párosításról van szó, hanem a Panorama szoftverének BitWig integrálásáról, azaz a szoftveresen alakították ki az adott szekvenszerhez legjobban simuló kezelőfelületet. A BitWig start/stop paneljétől kezdve, a hangszerein és effektjein keresztül, egészen a keverőjéig bezárólag, mindent maximálisan integrálva tudunk kezelni a Nektar Panorama család mindhárom tagjával.

 

Allen & Heath Xone:23C

Az Allen & Heath egy USB-s DJ mixerrel rukkolt elő az idei Musikmesse-n, mely magában foglal egy kétsávos kis-keverőt és egy négy csatornás audió interfészt. A keverő a két sávhoz tartozó hangerő fadereket; három sávos mély, közép és magas EQ-t mely Total Kill funkcióval dolgozik, azaz teljesen némítja az adott frekvenciasávot; master, monitor és fejhallgató hangerő szabályzót, plusz a négy inputhoz, 4 különálló input gain szabályzót; egy crossfadert; egy mikrofon bemenetet és az ahhoz tartozó HF – LF filterpárt; valamint egy plusz filterkombit rejt. Az utóbbi filternél állítani lehet, hogy alul vagy felül-áteresztő legyen, a Resonance paraméterét, valamint a cutoff frekvenciáját. A csatlakozókat tekintve a már említett, fedlapon elhelyezett mikrofon bemeneten kívül, csatornánként 1 phono és 1 vonal bemenet található, valamint master, monitor és record kimenetek. Ezen felül egy X:Link és egy USB csatlakozóval látták el a keverőt.

 

Arturia MiniBrute SE

A 2012-es NAMM-on bemutatott Minibrute legújabb, “Special Edition” családtagjáról rántották le a leplet. Amellett, hogy a Minibrute és a Minibrute SE fizikai méretei megegyeznek, került rá egy nagyon fontos frissítés. Ami rögtön feltűnő változás, hogy fém színű házat kapott az oldalán fa berakással. Ezzel, most nem csak hangjában, de küllemében is egy kicsit a klasszikus analóg vasakra hasonlít. Ami viszont nem külcsín, hanem belbecs, az egy új beépített sztepszekvenszer szekció, mely 6 patternből és maximálisan 64 lépésből áll. Ezen felül kétszer négy visszajátszási mód került a szörnyetegre, Gate Len és Swing lehetőségekkel; valamint hat egyéb sztep módból lehet választani. Ez a sztep szekvenszer egy kicsit kibővített verziója annak, mely az Arturia Microbrute analóg vason is megtalálható.

Szöveg: Preyer György

Tetszett? olvasd el ezeket is: összes >

Nem elég hangos!

E heti technika cikkünkben a zenei dinamika és a hangerő kényes kapcsolatáról, valamint az egyre élesedő hangerőháborúról lesz szó.

KORG, Zoom és The O-Bow

Ezen a héten egy KORG szinti applikációt, az új Zoom hordozható rekordert, valamint egy olyan eszközt mutatunk be, mely a hegedűk hangját hívatott reprodukálni.

Dobszerkó a szobádban

Megérkezett a Toontrack szoftverfejlesztő EZdrummer zászlóshajójának legújabb 2-es verziószámmal ellátott újdonsága.
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel: