FRESH
2014.03.20. Elindult a www.mdj.hu teszt verziója! Full verzió a napokban.
?
fb gplus yt
FRISS MAGAZIN

SZERDA TECHNIKA

A Native Instruments triumvirátusa

2014-03-18 16:21:14
Preyer György
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel:

A TraktorKontrol X1-es vezérlőt még 2009-ben mutatta be a Native Instruments, melynek tavaly hozták ki tovább fejlesztett mkII-es verzióját. A másik két kontrollert, azaz a Traktor Kontrol F1-et még 2012 májusában, illetve a TraktorKontrol Z1-et is tavaly, azaz 2013-ban dobta piacra a Native Instruments. A háromvezérlő külön-külön is tökéletesen megállja a helyét, de egymással összekötve őket egy innovatív, kreativitásra ösztönző eszközparkot kapunk. Azonos méreti adottságaik miatt, ha az ember egymás mellé teszi őket, akkor egy összefüggő vezérlőegységet kap. Magasságuk, mélységük és szélességük is egyező.A Kontrol X1 mkII-es egy többek között sávvezérlőként és effektprocesszorként szuperáló kontroller. Kétsávos felállásban lehet vele tökéletesen dolgozni, de természetesen 2db X1 mkII-essel a real time effektezhető sávok száma négyre bővül. A kontroller felső harmadán 8 tekerő potméter és 8 gomb található. Ezek az előhívott effektek vezérlésére szolgálnak. A középső modulban az mkII-eshez egy Touch-Strip vezérlőt is hozzádobtak, valamint három végtelenített tekerő potmétert. A Touch-Strip multifunkciós kontrollerrel effektek, pitch bend és a lejátszott track vagy loop indító pozíciója is állítható, mellyel jóval kezelhetőbbé vált, mint X1-es elődje. Emellett egyébként a legszembetűnőbb változtatás az elődhöz képest, hogy a kétszínű gombokat lecserélték olyan RGB gombokra, melyek már minden Native Instruments eszközön fellelhetőek. A vezérlő alsó harmadában kétszer nyolc gombos kiosztással találkozunk, ahol a négy pattern választó mellett helyet kapott egy play, cue, sync és flux gombsor. Az új X1-esben sokkal pontosabb sync- és cue pont vezérlésre van lehetőségünk, mint elődjében és a teljes körű playback, browser, cue, sync, loop valamint az effektek vezérlése végett akár egy TimeCode-os rendszernek is tökéletes kiegészítője lehet. Ezen felül nagyon komoly előnye pár versenytársával szemben, hogy iOS eszközökkel is működtethető. Ezt az eszközt kiegészítőnek ajánlom egy 2 sávos kontrolleres vagy TimeCode-os megoldás mellé.

A Kontrol F1 a Traktor Pro2.0/2.5, Remix Decks kiegészítőjéhez gyártott vezérlő. A X1-essel ellentében itt már négy sávot tudunk egyszerre vezérelni és a négy sávon összesen 4x16, azaz 64 loopot, zenerészletet vagy one-shot hangot tudunk kezelni. Egyszerre egy sávon egy hangminta indítható, azaz összesen négy szólalhat meg szimultán, melyeknek hangerejét lehetőségünk van külön-külön kezelni. Ezt a kontrollerbe sávonként felszerelt hangerő szabályzós toló potméter segítségével tehetjük meg. A 4x4-es RGB színben pompázó LED pad mindegyike leütésézékeny és a toló potméterek mellett 4 végtelenített tekerő potméter is helyet kapott a kontrolleren. A Kontrol F1-est kiegészítő eszközként szokták alkalmazni a művészek. Segítségével könnyedén varázsolhatunk szinte teljesen új zenét a repertoárunkban szereplő trackekből.

Elérkeztünk a hármasfogat lelkéhez, a Kontrol Z1-es keverő kontrollerhez. Lényegében az összes eddig megszokott keverő kiosztásával találkozhatunk első ránézésre: sávonként egy toló potméter a hangerő szabályzáshoz, mély-közép-magas háromrészes EQ szabályzó és gain hangerő finomszabályzó. Ezen felül mindkét sávhoz tartozik egy ötödik forgó potméter, mellyel a sávra vezérelt effekteket vagy filtereket tudjuk vezérelni. Továbbá egy mester hangerő szabályzó, egy crossfader, valamint a fejhallgató kezelőpanele, amin A-B választogombok, a fejhallgató hangerőszabályzója, és a mixelt belehallgatásért felelős potméter található. Ahogy az X1 mkII-est, úgy a Z1-est is iOS-kompatibilissá tették, azaz bármely iPad-en futtatható DJ applikációt elvezérli a Z1-es is.

Ahogy azt már a cikk elején is olvashattátok, a három kontroller egyenként is, illetve kettes és hármas felállásban is használható. Azaz az FX és loop vezérlők akár más márkájú keverővel összekötve, illetve a három egység együtt összehangolva. De itt nem muszáj megállnunk. Ha veszünk két Z1-est, két X1-est és egy vagy két F1-est, akkor egy komplett négysávos, szinte minden effekt és modulációs lehetőséget magába foglaló pultot kapunk. Úgy gondolom, innentől nem szorul több magyarázatra, hogy egy ilyen szettel mennyire sokszínű és csak az előadó kreatív szabadságától függő DJ illetve fél-LIVE szettet adhatunk elő ezekkel az eszközökkel.

Kis negatívumként jegyzem meg azonban, hogy annak ellenére, hogy iOS, azaz iPhone és iPad környezetben is működtethető a Z1-es és az X1-es, egyiknél sem oldották meg az elemes vagy akkumulátoros tápellátás lehetőségét. Ezt azért látom problematikusnak, mert az eszközök kompaktsága és akár hobbista felhasználásának lehetősége mellett bizony számolni lehetett volna azokkal a lehetőségekkel, amikor például egy hosszú úton az embernek kedve szottyan egyet mixelni. Emellett a Pioneer keverőkhöz szokott DJ-k az első pár alkalommal egy hirtelen mozdulattal elmozdíthatják majd a kezelni kívánt potméter szomszédait is, mivel túlságosan közel helyezkednek el a kontrolleren. Természetesen minden csak megszokás kérdése és az utóbbi inkább csak kötekedés és tapasztalatokból táplálkozó negatív felvetés, mint valódi probléma.

Az eszközök mérete a következő: 29,4 x 12 x 5,2 cm

Szöveg: Preyer György

Tetszett? olvasd el ezeket is: összes >

Nem elég hangos!

E heti technika cikkünkben a zenei dinamika és a hangerő kényes kapcsolatáról, valamint az egyre élesedő hangerőháborúról lesz szó.

KORG, Zoom és The O-Bow

Ezen a héten egy KORG szinti applikációt, az új Zoom hordozható rekordert, valamint egy olyan eszközt mutatunk be, mely a hegedűk hangját hívatott reprodukálni.

Musikmesse 2014

Igaz két hónapja volt az idei Musikmesse, mégis érdekes lehet pár fejlesztés azoknak, akik lemaradtak az akkori hírekről. Akai, Dualo, Nektar, Allen&Heath, Arturia a fedélzeten.
Tetszik? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel: